Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Fenomenele meteo extreme, de patru ori mai dese din cauza încălzirii globale

Conform unui nou studiu, valurile de căldură extremă și furtunile au loc deja cu regularitate crescândă în întreaga lume, din cauza schimbărilor climatice provocate de om, informează The Guardian.

9170750884_3ceee286ef_z

Încălzirea globală din ultimul secol înseamnă că valurile de călduri extreme care aveau loc o dată la 1.000 de zile se întâmplă acum de patru sau cinci ori mai des, arată studiul publicat în Nature Climate Change.

Cercetătorii au constatat că una din cinci ploi torențiale care au loc la nivel global este rezultatul creșterii globale cu 0.85 grade Celsius în temperatură de la Revoluția Industrială încoace, pe măsură ce centralele electrice, fabricie și mașinile continuă să pompeze emisii de gaze cu efect de seră.

Ce reprezintă o zi extremă variază în funcție de climatul de fond. În sud-estul Angliei, de exemplu, temperaturile obișnuiau să atingă 33.2 grade Celsius o dată la 1.000 de zile, dar acum asta se întâmplă o dată la 200 de zile.

Viitoarea creștere a încălzirii va duce la o planetă mult mai volatilă și periculoasă, chiar dacă am reuși să păstrăm creșterea temperaturii sub 2 grade Celsius, limită la care s-au angajat guvernele, spune Dr. Erich Markus Fischer de la Swiss Federal Institute of Technology. În medie, orice loc de pe Pământ va experimenta cu 60 de procente mai multe ploi torențiale și 27 de zile extrem de calde.

Numărul de evenimente meteorologice extreme urcă în spirală chiar și mai mult la o creștere de 3 grade Celsius, un nivel al încălzirii pe care lumea e pe cale să-l depășească, ținând cont de nivelurile globale actuale ale emisiilor de gaze de seră cauzate de om.

def7ddae-62fc-4a6f-beae-462b6bcb3a26-460x307
Schimbări în probabilitatea de precipitații și călduri extreme / Foto: E. M. Fischer and R. Knutti, Nature Climate Change

Studiul arată cum încălzirea atmosferei duce la creșterea numărului de zile în care temperaturile ating niveluri extreme și se evaporă mai multă apă din oceane. Acest context climatic mai fierbinte și mai umed duce la evenimentele meteorologice extreme. Va crește, de asemenea, frecvența evenimentelor mai lungi, cum ar fi valurile de căldură și perioadele ploioase prelungite.

Studiul mai arată că efectele încălzirii vor varia în întreaga lume. Fenomenele meteorologice de la ecuator vor deveni și mai extreme, ceea ce înseamnă că țările tropicale care deja aveau parte de infrastructură fragilă și sărăcie, vor avea de 50 de ori mai multe zile extrem de calde, și de 2,5 ori mai multe zile ploioase. Dar alte regiuni deja uscate, inclusiv părți ale Mediteranei, Africa de Nord, Chile, Orientul Mijlociu și Australia vor avea mai puține zile de ploaie torențială.
Sursă foto: Flickr.com

 

Mai citește și:

România a coborât 39 de locuri în topul țărilor pregătite pentru schimbări climatice

Calculator pentru salvarea lumii de încălzirea globală

spot_img

Ultimele știri