Comisia pentru industrii a Camerei Deputatilor nu a luat nici miercuri, la a doua runda de discutii, o decizie in legatura cu legea privind interzicerea folosirii cianurilor in exploatarile miniere, act normativ initiat de senatorii Gheorghe Funar (PRM) si Peter Eckstein Kovacs (UDMR).
Dezbaterile generale s-au axat pe punctele de vedere exprimate la lucrarile Comisiei de ambasadorul Canadei la Bucuresti, Marta Moszczenska, si de presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc.
In fata deputatilor, Marta Moszczenska a subliniat ca o decizie privind eventualitatea interzicerii cianurilor in minerit apartine exclusiv Guvernului si Parlamentului Romaniei, lucru pe care Guvernul canadian il va respecta.
Totusi, oficialul canadian a pledat pentru continuarea dialogului intre autoritatile romane si compania care vizeaza derularea proiectului de la Rosia Montana: "Ca ambasador, pot sa va spun ca aceasta companie are un board si un corp executiv format din experti mondiali si a respectat normele internationale in vigoare".
Marta Moszczenska a subliniat ca cianura este controversata, desi nu se afla printre primele 25 de elemente nocive asupra mediului.
"Cianura este folosita in 95% din procesele de extragere a aurului in Canada si in tarile UE. De altfel, cianurile sunt folosite si in industria farmaceutica, textila si in alte domenii, iar, daca privim astfel lucrurile, temerile privind utilizarea cianurilor in sectorul minier ar putea fi si in alte domenii ale industriei", a explicat oficialul canadian.
Ambasadorul a exprimat in fata deputatilor disponibilitatea Guvernului canadian de a pune la dispozitia autoritatilor din Romania "orice informatii referitoare la folosirea cianurilor in exploatarile miniere, informatii care sa ajute Romania sa ia o decizie corecta".
Intrebata de presedintele Comisiei pentru industrii, social-democratul Iulian Iancu, daca are cunostinta despre existenta unui alt tip de tehnologie in exploatarile de aur, Marta Moszczenska a afirmat ca "exista si alte tehnologii, dar nu sunt la fel de sigure si restrictive, asa cum este tehnologia cianurii".
"Aceasta tehnologie pe baza de cianuri este cea mai curata, respecta normele la nivel international si se foloseste, de exemplu, in Spania, Finlanda, Noua Zeelanda. Se pot vizita aceste situri, pentru ca numai asa membrii Comisiei isi pot face o parere avizata", a spus Moszczenska.
In schimb, presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc, s-a declarat ferm pentru adoptarea proiectului legislativ, din considerente de protejare a mediului.
"Exista procedee si tehnologii care extrag aurul fara cianura, nu prin mercur, care este mult mai toxic. Aceasta initiativa legislativa nu este o inventie romaneasca, masuri de interzicere a folosirii cianurilor in minerit au fost luate si in alte tari", a afirmat Haiduc.
Presedintele Academiei Romane a exemplificat ca folosirea cianurilor in minerit a fost interzisa in Cehia, iar in Turcia si Grecia au fost oprite unele dintre exploatarile bazate pe acest procedeu.
"Cianura se foloseste, in proportie de 85-90%, pentru extragerea aurului pentru ca este procedeul cel mai ieftin, cel mai rentabil si pentru ca nu se mai afla sub protectia unor brevete, fiind folosit de foarte mult timp, deci, implicit, nu necesita si astfel de costuri, pentru cumparari de licente. Asupra mediului poate avea, insa, un efect devastator", a afirmat Haiduc.
Presedintele Academiei a mai subliniat ca cianura se foloseste in exploatarile miniere din lume in zone mai putin populate decat cele din Muntii Apuseni si a atras atentia parlamentarilor ca "investitiile straine trebuie sa fie in avantajul statului roman, cu evitarea riscului de mediu".
In finalul discutiilor, presedintele Comisiei de industrii, Iulian Iancu (PSD), a precizat ca, inainte de un vot asupra propunerii legislative, asteapta ca Biroul Permanent al Camerei Deputatilor sa puna la dispozitia Comisiei concluziile Comisiei parlamentare de ancheta privind Rosia Montana.
"Dezbaterile vor continua si vom vedea, dupa audierea si a unor reprezentati ai societatii civile, daca actul normativ va fi spus votului cu eventuale amendamente ale reprezentantilor partidelor sau ca atare", a spus Iancu.
Despre o eventuala deplasare in Spania sau Finlanda, asa cum a recomandat oficialul canadian, Iancu a mentionat ca aceasta ar fi benefica, dar ca decizia apartine conducerii Camerei Deputatilor.
Actul normativ, o modificare a Legii 85/2003, vizeaza interzicerea activitatii miniere bazate pe folosirea tehnologiei prin cianuri, in orice etapa a exploatarii aurului si argintului, precum si in orice etapa a procesarii si innobilarii reziduurilor.
Interdictia mentionata se aplica si in cazul folosirii compusilor de cianura in orice procent, precum si in cazul folosirii sale in combinatie cu alte metode de procesare sau innobilare a reziduurilor.
Propunerea a fost respinsa de Senat, Camera Deputatilor fiind forul decizional in privinta acestei legi.