Nu mai putem pierde timpul, nu mai putem gasi scuze, ci trebuie sa actionam si sa profitam de oportunitatile momentului pentru a combate efectele nocive ale incalzirii globale. Acesta a fost mesajul conferintei „Romania si Schimbarile Climatice“, organizate de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania si „Green Report“.
Text de Oana Neneciu
Criza climatica
Crize economice sau financiare au fost si vor mai fi, dar criza cu care ramanem este cea climatica, a spus Oliver Shaefer, director de politici in cadrul Consiliului European pentru Energii Regenerabile. Acesta sustine ca trebuie sa ne folosim de resursele pe care le avem acum pentru a combate schimbarile climatice. „Captarea si stocarea carbonului pur si simplu nu se va intampla la scara larga sau, daca se va intampla, vor fi necesare investitii masive. Trebuie sa utilizam tehnologiile disponibile astazi“, a declarat acesta.
Totodata, expertul european a declarat ca structurile energetice si modul in care folosim energia reprezinta 80% din emisiile de gaze cu efect de sera. „O alta problema este dependenta de importurile de energie, pe care, in loc sa o extindem, putem sa o stopam prin utilizarea energiei din surse regenerabile. Nu ne permitem sa continuam in felul in care ne comportam astazi“, a mai aratat Oliver Shaefer.
Padurile, in pericol
Legislatia neclara privind taierile de copaci si utilizarea terenurilor pentruproductia de biocombustibili sunt principalele probleme ale Romaniei
la capitolul paduri, identificate de George Dinicu, coordonator programe forestiere WWF.
„Padurile, in momentul actual, in loc sa aiba un rol important in stoparea acestor schimbari ale climei participa activ la ele. In prezent, aproximativ 20% din emisiile de gaze cu efect de sera sunt provocate de defrisari si de exploatarea padurilor“, a declarat George Dinicu.
La randul sau, europarlamentarul Magor Imre Csibi a ridicat problema degradarii padurilor din tara noastra si a lipsei de informatii cu privire la rata defrisarilor. „As lansa o provocare la adresa Ministerului Agriculturii si as intreba cate hectare de padure exista in momentul de fata in Romania si cate hectare se taie anual si va garantez ca, de fapt, Ministerul Agriculturii habar nu are unde stam cu padurile“, a declarat Magor Imre Csibi.
Transport eco scump
In vederea eficientizarii sectorului de transporturi si reducerea impactului acestuia asupra schimbarilor climatice sunt necesare politici nationale, pe langa legislatia europeana, a aratat Jos Dings, director Federatia Europeana pentru Transport si Mediu (T&E).
Expertul a identificat problemele Romaniei in sector si a dat cateva exemple si sfaturi pentru masurile care trebuie luate pentru imbunatatirea acestui sector. Preturi mult prea mari in transportul feroviar si netaxarea transportului comercial la kilometrii parcursi sunt doar doua dintre problemele Romaniei. Expertul a mai aratat ca o masura importanta pe care multe tari au luat-o este taxarea combustibililor fosili.
„In tarile in care combustibilii fosili sunt mai scumpi, se cumpara mai putin, deci taxarea functioneaza. Un exemplu in acest sens este Belgia. De asemenea, la nivelul Uniunii Europene, 50% din vanzarile inregistrate la autoturisme sunt catre companii. Marea Britanie are un sistem prin care taxeaza flotele de masini ale companiilor, fiind singura tara in care consumul masinilor companiilor este mai mic decat al celor personale“, a aratat Jos Dings.
Cele trei sfaturi pe care Jos Dings le-a dat Romaniei sunt crearea de proiecte mici, care sunt finantate de Uniunea Europeana pentru infrastructura de transporturi, precautie in ceea ce priveste biocombustibilii si curiozitate pentru masinile electrice si stimulente economice inteligente pentru industrie.
Protocolul de la Kyoto si Romania
Nivelul emisiilor de CO2 este cu 37% mai scazut decat valoarea tintei prevazute de Protocolul de la Kyoto, conform ultimului inventar, din ianuarie 2009, a anuntat ministrul mediului, Nicolae Nemirschi, in cadrul conferintei „Romania si Schimbarile Climatice“.
„Nivelul scazut de CO2 se datoreaza in special reducerii productiei si caderii industriei. Romania va implini fara eforturi majore sau costuri suplimentare tintele Protocolului de la Kyoto“, a declarat Nicolae Nemirschi.
Acesta a precizat insa ca protocolul post-Kyoto, care se va contura in acest an la Copenhaga, va implica tinte de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera de 50%, pana la 85% pana in 2050. In aceasta situatie, Romania va trebui sa faca eforturi economice substantiale si sa aiba o dezvoltare strategica in toate sectoarele de interes. Schimbarile climatice reprezinta o problema serioasa, la nivelul tuturor sectoarelor si nu numai pentru Ministerul Mediului, ci pentru toate sectoarele economice.