Vizibilitatea in zilele senine a scazut in majoritatea zonelor de pe glob din anii ‛70 pana in prezent, din cauza poluarii atmosferice, informeaza Reuters.
Oamenii de stiinta sustin ca vizibilitatea a scazut foarte mult in special in Asia, America de Sud, Australia si Africa. In America de Nord a ramas relativ stabila, in timp ce in Europa s-a ameliorat. Principalii responsabili sunt aerosolii, mici particule sau picaturi de lichid, care au ajuns in atmosfera din cauza arderilor de combustibili fosili, dar si din alte surse.
„Aerosolii se afla deasupra multor regiuni din lume, in special in Asia”, explica cercetatorul Robert Dickinson de la Universitatea din Texas.
Un studiu publicat in revista Science arata ca aerosolii, alaturi de dioxidul de sulf si de praf, afecteaza vizibilitatea. Dickinson, impreuna cu alti doi cercetatori de la Universitatea din Maryland, a masurat vizibilitatea intre 1973 si 2007, in 3.250 de statii meteorologice din lume. Studiul a folosit si date din satelit, care sa confirme masuratorile de la sol.
Aerosolii proveniti din arderile de carbune, din procesele industriale si din arderea padurilor tropicale pot influenta clima si afecteaza sanatatea oamenilor. Alti poluanti, ca dioxidul de carbon si alte gaze cu efect de sera, sunt transparente, si nu afecteaza vizibilitatea. Datele relevate de studiu ii pot ajuta astfel pe cercetatori sa inteleaga schimbarile pe termen-lung in poluarea atmosferica, si cum pot fi ele asociate cu schimbarile climatice, sustine Kaicun Wang, de la Universitatea din Maryland.
Aerosolii au un efect variabil de incalzire sau de racire a suprafetei pamantului, reflectand lumina inapoi in spatiu si reducand radiatiile solare, sau absorbind aceste radiatii si ridicand temperaturile.