Politicile stabile dau avant eolienelor

Legislatie coerenta, politici de incurajare, continuitate si stabilitate a monedei. Acestea sunt principalele atuuri pe care Romania le poate pune in joc pentru a atrage investitori in energiile regenerabile, considera Rod Christie, presedintele pentru Europa centrala si de Est al General Electric Energy. In opinia sa, tara noastra are, comparativ cu vecinii sai, avantajul multor proiecte de mare anvergura, aflate in faza avansata de implementare.

Interviu de Livia Cimpoeru

STABILITATEA, CHEIA SUCCESULUI

Cum este vazuta Romania de investitori in sectorul energiei verzi? Avem un potential mare, insa avem o legislatie care sa-i atraga?

Cred ca legislatia din Romania ofera un sprijin extraordinar investitiilor in tehnologia eoliana. Si de aceea sunt atatea proiecte eoliene in Romania, dintre care unele in stadii avansate de realizare. Daca nu ar fi existat criza creditelor din ultima perioada, Romania ar fi avut parte de mult mai multe investitii in acest sector.

Ce credeti despre infrastructura?

Infrastructura este relativ usor de extins pentru a face loc unei cantitati destul de mari de energie eoliana. Insa intrebarea s-ar putea pune altfel. In contextul in care sunt multe cereri de conectare la retea, exista alte structuri conectate la reteaua nationala de electricitate care sa sprijine productia de energie eoliana, a carei generare este fluctuanta? E bine ca, in prezent, investitorii in energia eoliana se gandesc deja la acest lucru. Aveti dezvoltatori mari care lucreaza acum in Romania si cred ca ei vor implementa destul de repede tehnologii
de „sprijin”, precum turbinele pe gaz, pentru a avea o productie hibrida. Noi avem tehnologia necesara si observam ca si investitorii incep sa ia in considerare acest lucru.

Care ar fi alte premise necesare dezvoltarii acestui sector?

Dezvoltatorii si investitorii sunt preocupati de cat timp vor dura aceste masuri de incurajare. Intrebarea lor e – daca se schimba guvernul se vor schimba si politicile? In plus, sunt interesati si de stabilitatea monedei. Pentru ca ajoritatea investitorilor au finantari in euro si sunt atenti la stabilitatea cursului valutar. Partea pozitiva este ca politicile care functioneaza astazi sunt foarte bune… oamenii vor sa investeasca. Insa, evident, finantarea oricarui proiect nu e un lucru usor in ziua de astazi. Din cauza crizei exista mai putin capital disponibil, si asta inseamna ca cei care investesc in alta tara vor fi foarte atenti la riscuri. Daca acestea sunt mari, e posibil ca finantarea unui proiect in Romania, spre exemplu, sa fie mai costisitoare decat o investitie similara in Germania. Investitiile vor veni acolo unde vor intampina cea mai mica rezistenta. Aici va fi provocarea pentru Romania.

Ce ar trebui, foarte concret, sa faca Romania pentru a castiga increderea investitorilor?

Cu cat siguranta va fi mai mare, cu atat investitorii vor fi mai interesati. In general, in cazul marilor investitii, profiturile nu sunt programate sa apara rapid. Un exemplu este noua centrala termoelectrica de la Brazi, dezvoltata de Petrom. Este un proiect pe termen lung, de 20-25 de ani. Ei stiu ca lucrurile se vor schimba pe parcursul acestor ani. Asa ca proiecteaza niste modele si scenarii despre performanta maxima si cea minima a investitiei. Cu cat este mai mica distanta intre cele doua, cu atat investitorul se va simti mai confortabil.

Care credeti ca vor fi viitoarele proiecte in Romania?

Cred ca vor fi mai multe parcuri eoliene, pentru ca aveti deja dezvoltatori foarte activi in acest sector. In opinia mea, vor mai exista proiecte de anvergura fermei eoliene dezvoltate de CEZ in Dobrogea (600 MW – n.r.). Un mare potential de investitii il are insa si eficientizarea
energetica.

ROMANIA, AVANS FATA DE BULGARIA

In urma cu cativa ani, declarati ca GE intentioneaza sa deschida o fabrica de turbine eoliene in sud-estul Europei, iar Romania ar fi fost o buna alegere…

Imi amintesc citatul din presa, dar nu am spus chiar asta (rade). Ce am vrut sa declar la acea vreme era ca atunci cand in anumite tari ai un avantaj competitiv clar, cand ai un anumit volum, e o solutie sa-ti muti productia in tara respectiva, local, pentru a sustine acea zona. Daca am fi fost intr-o perioada similara cu cea dinaintea crizei, ar fi avut sens o asemenea miscare. Va exista insa o echipa de asistenta pentru proiectul CEZ. Vom crea servicii operationale in Romania pentru a sustine acest proiect pana la finele exploatarii.

Ce ar putea produce GE Energy, in primul rand, in sud-estul Europei?

In primul rand in sectorul eolienelor. Local am putea produce turnurile si palele turbinelor. Insa, deocamdata, totul depinde de ce se va intampla pe piata.

Avem in prezent foarte multe cereri de racord la sistemul national energetic din partea investitorilor in energia eoliana, insa acesta are o capacitate limitata. Poate fi o bariera pentru investitii?

Da, ar putea fi. Insa cel mai bun exemplu este Germania, unde este luata mereu in calcul posibilitatea atingerii limitei capacitatii. Este cea mai buna abordare. Romania s-a miscat foarte bine, are foarte multe proiecte. E foarte multa activitate si in Bulgaria. Insa, desi si aici au fost anuntate multe proiecte, in Romania a existat mai mult progres in acest sens. Este un bun exemplu de moment in care lucurile merg bine pe toate planurile. Prima faza a proiectului CEZ din Dobrogea, cea de la Fantanele, va fi gata pana la mijlocul anului. Alt aspect important, care grabeste lucrurile pentru noi si pentru dezvoltatori, este ca pentru prima oara lucram la o asemenea anvergura. Invatam destule din asta.

Furnizarea unui numar atat de mare de turbine pentru proiectul CEZ din Dobrogea a fost o provocare pentru GE?

Din punctul de vedere al tehnologiei, totul s-a derulat OK. Mai lucrasem si inainte foarte bine cu dezvoltatorul si stiam ce trebuie facut. Asa ca am stabilit din timp alocarile de productie pentru acest proiect.

AVANTAJELE INTARZIERII

Spre ce alte tipuri de energie regenerabila credeti ca se vor orienta, pe viitor, dezvoltatorii in Romania?

Cred ca, desi nu e vorba strict despre surse regenerabile, Romania va acorda mai multa atentie eficientei energetice. Un exemplu ar fi centralele electrice de cogenerare CHP. Un astfel de program ar putea aduce o eficienta energetica de pana la 90%.

Ce parere aveti despre potentialul solar al Romaniei?

Energia solara necesita inca o tehnologie destul de scumpa. Necesita subventii mari pentru a dezvolta programe solare. Insa, pe viitor, aceasta tehnologie va deveni mult mai competitiva fata de alte tehnologii de exploatare a energiei regenerabile sau alternative. Insa acum cred ca energia eoliana, biogazul, cogenerarea sau eficienta energetica au mai mult sens pentru Romania.

Exista si avantaje legate de dezvoltarea cu intarziere a sectorului energiilor regenerabile in tari precum Romania sau Bulgaria?

Da… ar putea fi faptul ca faceti un salt direct la cele mai bune tehnologii. Costul tehnologiei si al generarii de energie este mult mai competitiv astfel.
As face aici o paralela. Cand m-am mutat la Praga, in 2004, serviciile de telecomunicatii erau mai bune decat in Marea Britanie.

Ce ar trebui sa faca statul roman pentru a atrage capitalul necesar pentru dezvoltarea sectorului energetic, fiindca avem putini investitori in acest domeniu. Ar fi privatizarea o buna metoda?

Privatizarea nu aduce ea in sine finantare sau investitii. Daca este vorba despre o companie de utilitati publice si o privatizezi, statul va lua banii, iar acestia nu se vor duce neaparat catre industrie. Insa este, in mod fundamental, un lucru bun pentru sectorul energetic, deoarece industria va fi condusa mult mai eficient. In general, industriile energetice nationalizate au alta agenda in cadrul guvernului. In Marea Britanie, spre exemplu, sectorul energetic nationalizat sustinea si subventiona industria carbunelui. O industrie privatizata va avea un
singur scop, acela de a face profit.

In alta ordine de idei, intrebarea e ce vrei sa faca guvernul? Vrei sa conduca industria sau sa conduca tara? Cred ca cel mai bun lucru este sa ai o structura de reglementare eficienta si stabilitate pentru a atrage investitori. Romania are toate atuurile: mana de lucru calificata, oameni motivati sa lucreze si sa avanseze profesional, are o pozitie strategica pentru a sustine proiectele din sud-estul Europei…

Credeti ca rezultatul neasteptat de slab al negocierilor din decembrie, de la Copenhaga, va incetini dezvoltarea sectorului regenerabilelor?

Nu cred ca se va intampla acest lucru, insa rezultatul negocierilor a lasat o anumita incertitudine legata de ceea ce se va intampla pe viitor. Iar acest lucru ar putea duce la o stagnare.

Care dintre tehnologiile dezvoltate de GE s-au dovedit a fi cele mai profitabile pana acum?

Vantul a fost o forta foarte buna, deoarece am plecat de la o companie mica ce s-a transformat intr-un jucator puternic pe piata internationala. Dar si turbinele pe gaze, pentru ca eram de mult implicati in acest domeniu si am investit in cercetare si dezvoltare. Tehnologiile eoliene devin o parte foarte importanta a GE. Este o poveste de succes, care continua sa creasca. A fost o achizitie foarte profitabila pentru noi.

spot_img

Ultimele știri