Norul vulcanic a ajuns in Romania sambata dimineata, in jurul orei 6:00. Potrivit ultimelor estimari, norul de cenusa a intrat in tara prin partea de nord-vest, la o altitudine de 6.000 – 10.000 de metri. La ora 21:00, norul a acoperit, oficial, intreg teritoriul tarii. Nicio aeronava nu decoleaza si nu aterizeaza de pe cele 16 aeroporturi din Romania de la ora 18:00, cel putin pana duminica la ora 12:00, informeaza Realitatea Tv.
Potrivit directorului general al Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, Corina Lupu, 58% din compozitia norului este dioxid de siliciu, iar aceasta nu prezinta niciun pericol pentru oameni. Singurele efecte negative care ar putea aparea sunt polile acide, iar in cazul in care se vor produce pulberi, acestea vor avea efecte iritative la nivel pulmonar si oftalmologic.
Eruptia se calmeaza, dar nu se opreste
Biroul Meteorologic al Islandei a anuntat ca norul negru de cenusa s-a micsorat la o inaltime de intre 5 si 8 kilometri de la 6-11 kilometri, cand vulcanul Eyjafjallajokull a inceput sa erupa la inceputul saptamanii, informeaza Reuters.
“Sunt semne ca presiune este in scadere si eruptia se va calma”, a declarat Armann Hoskuldsson, vulcanolog in cadrul Universitatii din Islanda.
Cu toate acestea, zborurile din mare parte din Europa sunt in continuare anulate, sambata fiind a treia zi consecutiv, din cauza norului din atmosfera care cotnine bucati mici de sticla si piatra sfarmata care ar putea pune in pericol motoarele avioanelor.
Eruptia are loc sub ghetarul Eyjafjallajokull, in mod normal o locatie populara de catarare aflata la 120 de kilometric de capitala Reykjavik.
Calmarea eruptiei nu inseamna neaparat ca vulcanul se opreste. “Eruptia poate continua asa pentru multa vreme”, a declarat Bergthora Thorbjarnardottir, reprezentant al Biroului Meteorologic.