In primele luni ale anului 2010, Administratia Nationala Apele Romane (ANAR) a aplicat amenzi de 715.000 de lei, aproximativ un sfert dintre ele fiind date celor care au depozitat necorespunzator si necontrolat deseurile in apa si in preajma apelor.
Sanctiunile date anul acesta sunt considerabil mai mari decat cele aplicate in primul trimestru al anului trecut, cand ANAR a incasat doar 40.000 de lei (doar pentru salubrizare necorespunzatoare).
In total, in 2009, ANAR a aplicat amenzi de peste 5.300.000 de lei (peste un milion de euro), pentru depozitarea deseurilor in zona apelor, plouarea intentionata sau accidentala a raurilor si lacurilor si evacuarea necorespunzatoare a apelor uzate.
In ultimele doua saptamani, echipele ANAR au verificat cursurile de apa din toate bazinele hidrografice, Cerna, Nera, Caras, Barzava, Teleorman, Neajlov, Sabar, Arges, Jiul de Vest si afluentii, Viseu, Vaser, Colbu, Bistrita, Somesul Mare. In urma acestor verificari, au fost aplicate amenzi de 150.000 lei, fiind depistate si desfiintate peste 300 de depozite de deseuri necontrolate.
In bazinul hidrografic Somes-Tisa s-au identificat mai multe puncte critice pe raul Repedea, raul Firiza, paraul Colbu, raul Vaser, raul Novat si paraul Craica, unde au fost depistate si desfiintate in special depozite de masa lemnoasa, aduse de debitele crescute ale apelor din ultima perioada.
Majoritatea depozitelor de rumegus sunt raportate si in bazinul Siretului, unde se desfasoara activitati intensive de prelucrare a lemnului. Astfel, in albia majora a raului Suceava, in zona localitatii Brodina, au fost depistati aproximativ 100 de metri cubi de deseuri din material lemons, depozitati de Ocolul Silvic Falcau, sanctionat contraventional cu 75.000 lei.
Aceeasi amenda a primit si SC Melnic Comprod SRL, care a depozitat busteni pe malul drept al paraul Sadova.