Lacul de unghii

Arata frumos pe unghii, insa mirosul inconfundabil de acetona ii dezvaluie adevarata natura. „Rosu caviar”, „spirit tropical”, „serbet de struguri” sunt doar cateva dintre nuantele seducatoare de culori de oja, insa in spatele denumirilor naturale se ascund chimicale care nu au nimic ispititor sau romantic.

Text de Loredana Pana

Frumusete volatila

Cand punem pe corp ceva care miroase atat de puternic, iar pe ambalaj apare mentiunea ca e inflamabil, ar trebui sa ne gandim de doua ori inainte. Mirosul puternic al ojei provine dintr-un amestec de alcool, solventi si rasina de plastic, care dau lacului abilitatea de a ramane fixat pe unghii si ii ofera culoarea intensa. Pentru uscarea rapida, oja contine solventi, substante organice volatile (voc), care se gasesc si in vopsele si in lacurile pentru mobila si pot provoca migrene, stari de oboseala, dificultati in respirare si iritatii ale ochilor si pielii. Majoritatea voc-urilor sunt can cerigene si neurotoxice.

Trioul toxic

Numarul ingredientelor toxice care se regasesc intr-o singura sticla de oja este mare, insa specialistii atrag atentia asupra asa-numitului „trio toxic”: dibutilftalati (dbp), toluen si formaldehida. Ftalatii sunt folositi pentru a inmuia plasticul si sunt cunoscuti pentru tulburarile hormonale pe care le pot provoca. Acestia sunt raspunzatori pentru declansarea prematura a pubertatii la fete si infertilitatea la barbati. Ecologistii sustin ca expunerea la ftalati contribuie la cresterea riscului de cancer genital. Expunerea repetata si intensa la dbp poate cauza stari de greata si voma, lacrimare, ameteli si dureri de cap. Toluenul irita pielea si este toxic pentru sistemul nervos, producand oboseala, confuzie si pierderi de memorie. In cantitati mari, poate afecta rinichii si ficatul, iar in testele de laborator realizate pe animale a provocat anomalii la nastere. Formaldehidele sunt poluanti de interior des intalniti, pentru ca sunt folosite in realizarea multor materiale.

Si lista continua…

Chiar si fara aceste trei ingrediente, oja de unghii n-ar fi un amestec tocmai natural. unul dintre ingredientele-cheie este ni troceluloza, un agent derivat din celuloza. Desi suna natural, acelasi ingredient este folosit in vopseaua pentru masini si ca explozibil in artificii si dinamita. culorile utilizate in oje sunt sintetice si sunt asociate cu o serie de probleme neurologice si cancerigene. Acetatul de butil irita pielea, ochii si tractul respirator.

Cum o dam jos?

Dupa ce oja s-a uscat pe unghii poate fi indepartata doar cu un dizolvant puternic. Acesta contine acetona, un puternic iritant pentru ochi si plamani, si acetat de etil, care poate ataca sistemul respirator si nervos. Dizolvantii usuca unghia, iar pe termen lung o deterioreaza.

spot_img

Ultimele știri