Suprfata impadurita a Romaniei se situeaza sub media europeana de 30% si sub limita ecologic necesara. La fel, aceasta cifra se situeaza cu mult sub procentul minim, de 40%, determinat de conditiile de relief si clima ale tarii, potrivit unui studiu al Institutului de Cercetari si Amenajari Silvice (ICAS). In prezent, padurile insumeaza aproape un sfert din teritoriul tarii.
In mai putin de un secol, s-a taiat jumatate din padurea tarii
Spre compratie, pana la sfarsitul secolului al 19-lea, padurile acopereau 80% din intreg teritoriul Romaniei. Acestea se intindeau nu numai pe suprafata Carpatilor, ci cuprindeau si dealurile si o mare parte din campii.
In ultimul secol si jumatte, defrisarile au avut un ritm halucinant, ajungandu-se ca, la sfarsitul secolului al 19-lea, procentul de impadurire sa se injumatateasca. In intervalul 1829 -1922, asadar in mai putin de un secol, au fost defrisate peste 3 milioane hectare de padure, mai ales la campie si coline, procentul de impadurire reducandu-se Ia 30%, in favoarea cresterii suprafetelor agricole.
Inlaturrea monopolului turcesc asupra comertului cu cereale intervenita in baza Tratatului de al Adrianopol (1829) a fost motorul care a declansat masiva defrisare a padurilor naturale de stejar, situate in special in Campia Romana. Apoi, numai intre cele doua razboaie mondiale s-au mai lichidat 1,3 milioane de hectare. Defrisari abuzive s-au facut si in perioada comunista, prin depasirea cotelor anuale de taieri in foarte multe bazine hidrografice In 1948, Romania mai avea doar 28% padure.
Calarasi, Constanta, Teleorman – sub 5% padure
In prezent, dor 8-10% din campiile tarii mai sunt impadurite, iar dealurile – in proportie de 15-30%. Iar in judetele Calarasi, Constanta si Teleorman, ponderea fondului forestier este de sub 5%. Drujba nu este singura amenintare a padurilor. In acest moment, un pericol foarte serios il reprezinta doboraturile de vant, iscate in urma furtunilor puternice. Au facut istorie la acest capitol judetele Harghita, Covasna, Mures, Bistrita-Nasaud si Suceava.
Si padurile virgine u avut de suferit. In 1974, ele mai reprezentau circa 10-12% din intinderea totala a padurilor. Ulterior, ponderea lor a scazut pana la aproximativ 5%, si cam atat a ramas pana in prezent.
Pentru mai multe informatii viziteaza Gandul