Energia regenerabila, intre birocratie si profit

O platforma virtuala de dialog, unde toti cei interesati de energiile regenerabile sa aiba acces la informatii, dar si o serie de evenimente menite sa aduca la un loc producatori, furnizori, cetateni si autoritati locale, pentru detectarea problemelor birocratice si legislative care stau in calea promovarii surselor de energie curate. Asta si-au propus sa realizeze, pe parcursul anului 2010, Fundatia Terra Mileniul III si Asociatia Municipiilor din Romania, prin proiectul „Energia regenerabila – o sansa pentru dezvoltarea durabila a Romaniei”.

Text de Loredana Pana

Ideea acestui proiect a plecat de la nevoia pe care am identificat-o la nivelul cadrului general de utilizare a energiei regenerabile (ER), in contextul in care, pana in 2020, Romania va trebui sa produca din surse regenerabile 24% din energia electrica, conform angajamentelor asumate fata de UE”, explica Ioana Ciuta, director executiv Terra Mileniul III.

La sfarsitul anului, asociatiile vor intocmi un raport in care se vor regasi o sinteza cu problemele din sectorul ER, dar si masurile identificate pentru imbunatatirea legislatiei si a procedurilor privind folosirea ER in Romania.

„Romania are un potential major de folosire a surselor regenerabile ce ar trebui exploatat la maximum pentru a face tranzitia la un sector energetic independent si curat. Prin acest proiect vom promova interesele comune ale autoritatilor, furnizorilor si importatorilor si ale cetatenilor, vom facilita identificarea si comunicarea acestora si vom sintetiza probleme si vom propune solutii pentru a imbunatati cadrul general de utilizare a ER”, spune Ioana Ciuta.

200 de avize pentru o ferma eoliana

In opinia Ioanei Ciuta, pentru Romania, cresterea gradului de utilizare a ER este necesara nu doar din perspectiva politicii climatice, ci si din considerente economice de tipul siguranta energetica, dezvoltare regionala si locala, export, si oportunitatile de ocupare a fortei de munca, in special pentru IMM-uri. Din aceasta perspectiva, lipsa de interes, dar si de constientizare la nivel de autoritati face ca tehnologiile noi pentru folosirea energiei verzi sa nu fie cunoscute. „Un potential investitor in domeniul ER se va lovi de o birocratie excesiva. De pilda, pentru implementarea unui proiect de ferma eoliana un investitor tre buie sa obtina aproximativ 200 de acte si de avize de la institutii diverse, iar procedura poate dura intre 16 si 24 luni. In plus, pentru cetatenii interesati de folosirea ER, legea 220/2008 prevede stimulente financiare, insa acestea nu sunt cunoscute publicului larg pen tru ca inca nu exista normele de aplicare”, adauga Ioana Ciuta.

spot_img

Ultimele știri