Peste 16.600 de copaci s-au taiat in 2008 pentru hartia consumata de institutiile guvernamentale. In zilele internetului si ale documentelor electronice, guvernul si ministerele subordonate consuma anual peste 270.000 de topuri de hartie sau aproape 700 de tone, care nu ajung sa fie reciclate.
Text de Oana Neneciu foto Egyed Ufo Zoltan
Consum mare, interes minim
In vreme ce unele dintre ministerele chestionate sustin ca au programe de reciclare a hartiei sau ca folosesc hartie reciclata, altele nu par nici macar interesate de asemenea solutii. In schimb, sunt ministere care nu raspund la o astfel de solicitare de interes public, situatie care ne face sa consideram ca nici macar nu exista date in acest sens in respectivele institutii. Sau poate trebuia sa trimitem scrisori in plic, si nu electronic.
22.900 topuri de hartie pe luna sau 57.700 kilograme de hartie, acestea sunt datele consumului total de hartie in noua ministere si in Guvernul Romaniei. Ce se intampla cu aceasta hartie? Raspunsurile sunt diverse: „se arhiveaza“, „reciclam 10%“, „am reciclat pana acum 17 tone“ sau 390 kilograme, „avem un proiect“, „avem un contract cu Copacul de Hartie“, „reciclarea e pe agenda de lucru a ministerului“ etc.
In niciun minister care a binevoit sa raspunda solicitarii noastre nu se utilizeaza hartie reciclata. Si asta pentru ca nimeni nu a venit cu ideea. „Intrucat agentii economici nu au depus oferte pentru furnizarea de hartie reciclata in cadrul Cancelariei Primului-ministru nu se foloseste deocamdata acest tip de hartie“, a fost raspunsul executivului. Ministerele au bifat pur si simplu langa NU .
Cine? Ce?
„Campionii“ absoluti la consumul de hartie sunt Ministerul Internelor si Reformei Administrative, cu 12.825 kilograme de hartie consumate lunar, sau aproximativ 5.090 de topuri. Aici nu se stie daca hartia este reciclata si se colecteaza spre reciclare pe an sub 20% din aceasta. Un alt mare consumator este Ministerul Apararii, cu o cantitate impresionanta de hartie consumata lunar, peste 30.000 kilograme, sau 11.900 de topuri.
Ministerul Apararii si institutiile subordonate arhiveaza o mare parte a documentelor create, iar restul cantitatii de hartie este „distrusa in conformitate cu legislatia in vigoare specifica Ministerului Apararii“. Institutia a mai specificat ca doar 10% din cantitatea de hartie utilizata anual se recicleaza.
Ministerul Economiei si Finantelor a precizat ca din cele 2.300 de topuri de hartie consumate lunar se recicleaza aproximativ l metru cub, iar in 2008
institutia a semnat un contract cu organizatia nonguvernamentala Media Org, initiatoarea programului Copacul de Hartie, care colecteaza gratuit hartia.
Ministerul Culturii si Cultelor consuma 450 de topuri de hartie A4 pe luna, si reprezentantii institutiei sustinca „problema reciclarii hartiei este una care se afla pe agenda de lucru a ministerului, urmarindu-se dezvoltarea unei strategii centralizate“.
Se si poate
Avem si cateva ministere cu plus, unde, pe cat se poate, se recicleaza si se foloseste hartie ecologica. Ministerul Agriculturii, de exemplu, consuma lunar 1.310 kilograme, sau 520 de topuri de hartie, din care recicleaza 390 de kilograme. De asemenea, reprezentantii institutiei sustin ca folosesc hartie eco, desi nu precizeaza cantitatea si au incheiat un contract cu doi operatori comerciali care colecteaza aceasta cantitate.
Un alt minister care incearca o abordare responsabila cand vine vorba despre consumul de hartie, cel putin la nivel declarativ, este Ministerul Mediului. Aici se recicleaza, se consuma hartie certificata eco, iar consumul este relativ redus. Astfel, din cele 500 de topuri care se consuma lunar se recicleaza aproximativ 5 metri cubi, si ministerul colaboreaza cu un agent economic pentru ridicarea si reciclarea hartiei.
Unde se duc copacii
Pentru fiecare tona de hartie produsa se taie 24 de copaci. Daca in loc de hartie noua si tratata cu clor s-ar utiliza hartie reciclata s-ar salva, pe tona, 17 copaci. De asemenea, pentru reciclarea hartiei se utilizeaza cu 40% mai putina energie si cu 50% mai putina apa decat pentru producerea hartiei din materie virgina. Daca cele noua ministere si guvernul ar utiliza in loc de 800 de tone de hartie conventionala pe an, hartie reciclata, s-ar salva de la taiere 14.400 de copaci din cei peste 20.000 taiati anual.
Pambuccian: „Solutia e arhivarea electronica“
„La un procesator mare de facturi, cum ar fi o utilitate, daca intra 10% din clienti in acest joc (al facturii electronice – n.n.) vorbim despre o reducere de costuri de cateva milioane de euro pe luna“, afirma Varujan Pambuccian, fostul presedinte al Comisiei IT&C din Camera Deputatilor.
Potrivit acestuia, factura si arhiva electronice vor produce un impact urias in randul institutiilor publice, care au blocat pana acum procesul de dematerializare a documentelor, afectand inclusiv initiativele private.
„Motivul este, pe de-o parte, faptul ca oamenii inca nu au ajuns sa aiba o intelegere a spatiului virtual, pe de alta parte, este evident ca le e frica pentru locurile lor de munca“, sustine Pambuccian. Institutiile publice vor urma exemplul companiilor private care adopta politici de ecologie IT&C, precum factura si arhiva electronice, considera Pambuccian.
„Eu cred ca toate transferurile importante de obiceiuri, in orice societate, se fac dinspre zona privata inspre zona institutionala. Partea publica este intotdeauna cu un pas inapoi, este intotdeauna mai conservatoare. Ma astept ca lucrurile sa mearga bine in sectorul privat si, usor, usor, institutiile publice sa priceapa si ele ca trebuie sa faca aceste lucruri“, afirma Pambuccian.