10 mesaje pentru biodiversitate

Comisia Europeana (CE) a declarat 2010 drept Anul International al Biodiversitatii, in contextul in care speciile de plante si animale continua sa dispara intr-un ritm alarmant. CE va publica pana la sfarsitul anului zece mesaje privind biodiversitatea si efectele degradarii acesteia. „Green Report” va prezinta, incepand cu acest numar, o selectie a principalelor amenintari asupra diversitatii vietii, din perspectiva europeana. Primul mesaj al CE prezinta impactul schimbarilor climatice asupra biodiversitatii.

Text de Raluca Petrescu

Clima Europei se modifica rapid

Temperatura globala a pamantului a crescut, in medie, cu 0,8 grade Celsius comparativ cu perioada preindustriala. In Europa, incalzirea a fost si mai accentuata, crescand pana in prezent cu 1,2 grade Celsius. Se asteapta ca temperatura sa creasca in continuare cu 1-5,5 grade Celsius pana la sfarsitul secolului al XXI-lea.

Sudul Europei a cunoscut deja seceta extrema, cu o cantitate de precipitatii ce s-a diminuat cu 20% pe parcursul secolului al XX-lea. In partea nordica a continentului, in acelasi interval, cantitatea de precipitatii a crescut cu 10%-40%.

Nivelul marilor a crescut si el cu 0,3 milimetri/ an pe parcursul secolului al XX-lea. In concordanta cu modificarile observate la nivelul regimului de precipitatii si al temperaturilor, s-au observat mutatii evidente ce au stat la baza aparitiei inundatiilor sezoniere, cu o tendinta mai pronuntata in nordul Europei. la aceste schimbari au contribuit si interventiile umane, precum irigatiile, regularizarea cursurilor de apa, modificarea utilizarii terenurilor si urbanizarea.

Schimbarile climatice afecteaza speciile

Schimbarile climatice afecteaza biodiversitatea printr-o complexa interactiune a speciilor de animale si plante si a habitatelor acestora. Atat structura habitatelor, cat si functiile lor ecologice se vor modifica intr-un regim climatic nou. Schimbarea conditiilor locale de viata si a resurselor va influenta abilitatea unor specii de a supravietui. Si daca unele dintre ele nu mai pot supravietui intr-un ecosistem au doua alternative: daca se pot dispersa suficient de rapid si daca exista alternativa unor habitate adecvate, ele se pot reloca. In al doilea caz, speciile migreaza in zone in care nu se pot adapta si intr-un final dispar.

Schimbarile climatice pot produce, direct sau indirect, o varietate de efecte asupra populatiilor, incluzand:

  • modificarea distributiei – din cauza reducerii habitatului
  • modificari teritoriale – in functie de posibilitatile de dispersie, teritoriul se extinde sau se reduce
  • modificari fenologice – obiceiurile si etapele de viata specifice se schimba
  • modificari ecologice – neadaptarea la noi cicluri de viata si surse de hrana, decuplarea relatiilor pradatorprada etc.

Intr-un nou regim climatic, indivizii anumitor specii ar putea coloniza spatii mai adecvate decat cele initiale, dar, concomitent, apar o varietate de factori ce pot limita disponibilitatea sau accesibilitatea unor astfel de spatii. Schimbarea utilizarii terenurilor, fragmentarea lor, modificarile retelei hidrologice si nitrificarea, precum si cresterea nivelului apelor sunt doar cateva dintre principalele cauze.

Speciile si habitatele protejate sunt vulnerabile

Directiva Comisiei Europene privind habitatele face un apel la evaluarea si raportareaconservarii a 1.500 de specii si habitate de interes european. O astfel de masura subliniaza vulnerabilitatea lor. Primele rapoarte realizate la nivelul statelor europene in anul 2008 au aratat ca 19% dintre habitate si 12% dintre speciile de interes european sunt potential amenintate de schimbarile climatice. Mlastinile si luncile sunt cele mai vulnerabile habitate, afectate negativ in proportie de 50%.

Acest lucru este cu atat mai problematic cu cat ele pot inmagazina cantitati importante de carbon, iar degradarea lor conduce la eliberarea gazelor cu efecte de sera in atmosfera. Plantele alpine, spre exemplu, reprezinta o categorie numeroasa in diversitatea Europei: aproape 20% din plantele vascularizate au aparut la origine in regiunile alpine inalte, care acopera doar 3% din continent. Plantele alpine reprezinta o categorie vulnerabila ce indica impactul incalzirii globale deoarece la altitudine mare, unde terenul este foarte putin sau chiar deloc utilizat de oameni, schimbarile climatice sunt principalul factor al modificarilor din componenta speciilor.
 

spot_img

Ultimele știri