Situl Semenic – Cheile Carasului reabilitat cu fonduri europene

Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Timisoara a inceput, in ianuarie, implementarea proiectului "Managementul conservativ al habitatului 8310 din Situl Natura 2000 Semenic – Cheile Carasului", cu finantare partiala nerambursabila asigurata de Uniunea Europeana, prin Programul LIFE+, informeaza un comunicat al ARPM, citat de Agerpres.

Valoarea totala a proiectului este de 546.159 euro, din care 273.080 euro reprezinta finantarea nerambursabila asigurata de UE. Proiectul se va derula pana pe 31 decembrie 2011 si se desfasoara in situl de importanta comunitara Semenic – Cheile Carasului, parte a Retelei Europene Natura 2000.

In acest sit se afla un numar insemnat de pesteri si avene (circa 650), care reprezinta habitatul natural pentru 11 specii de lilieci protejate la nivel national si european. Habitatul 8310 – pesteri inchise publicului este grav afectat din cauza poluarii mari cu deseuri menajere si a depozitarii ilegale de deseuri animaliere, generand cea mai grava poluare biologica din regiunea carstica vestica a Romaniei.

Scopul proiectului este de a reconstrui morfologia habitatului 8310 pentru 65 de pesteri/avene, de a depolua habitatul prin colectarea deseurilor si de a conserva zonele de hibernare, nastere si hranire a populatiilor a 11 specii de chiroptere. Proiectul va constitui un exemplu pentru gestionarea biodiversitatii in siturile Natura 2000 situate pe carst in Europa si va avea o contributie semnificativa asupra conservarii speciilor si habitatelor tinta, la nivelul Uniunii Europene.

Programul LIFE+ este un instrument european financiar de mediu pentru perioada 2007 – 2013 si urmareste sa cofinanteze actiuni in domeniul conservarii naturii, dar si in alte domenii de mediu care sunt de interes european. Obiectivul sau general este de a contribui la dezvoltarea si punerea in practica a politicii si legislatiei comunitare ce vizeaza protectia mediului, conservarea capitalului natural si dezvoltarea durabila.

ARPM Timisoara a aplicat in calitate de solicitant de finantare in noiembrie 2007, a trecut de evaluare, iar Comisia Europeana a aprobat finantarea la sfarsitul anului 2008, urmand ca in perioada 2009 – 2011 sa fie implementat acest proiect.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri