Lunca Somesului Mare este singurul teritoriu din Ardealul de Nord ce risca sa nu atinga standardele europene de calitate pana in 2015, data limita impusa de catre Uniunea Europeana (UE). Cea mai mare problema a luncii si a teraselor Somesului Mare o reprezinta poluarea cu nitriti.
“Exista riscul sa nu atingem acest nivel pana in 2015, prin masurile de baza, si probabil vom cere exceptii pentru decalarea in timp a acestui obiectiv”, a admis Cristiana Baier, reprezentant al Directiei Apelor Somes-Tisa (DAST).
Totalul de investitii in bazinul hidrografic Somes-Tisa se ridica la 723 milioane de euro, pentru ca raurile si apa freatica din bazin sa ajunga la standardul de calitate “bun”, respectiv un nivel mediu. O mare parte din finantare ar trebui sa provina de la UE, prin diverse programe de finantare: SAPARD, ISPA sau SAMTID.
in zona bazinului hidrografic exista 58 de surse de poluare cu nitriti: 26 de ferme de pasari, 13 ferme de oi si 20 de ferme de bovine. in zona Bazinului Hidrografic Somes-Tisa (BHST) au fost identificate sapte surse semnificative de poluare, in special iazurile de decantare ale fostelor intreprinderi Agricole de Stat, insa niciuna dintre acestea nu se afla insa pe raza administrativa a judetului Cluj, potrivit DAST. O dezbatere publica pe seama calitatii apelor din bazin a fost organizata ieri, la Cluj.