Administratia americana pentru Securitate Nucleara (NNSA) a anuntat, ieri, evacuarea completa din Romania a uraniului puternic imbogatit de origine ruseasca. Cele peste 50 de kilograme de uraniu au fost retrase de pe teritoriul tarii in doua transporturi aeriene, duminica si luni. Materialul nuclear va fi stocat in doua depozite de combustibil nuclear securizate din Rusia.
"Peste 50 de kilograme de uraniu puternic imbogatit au fost transportate duminica si luni in siguranta catre Rusia. Suntem mandri ca Romania este o tara care da un exemplu in acest sens in regiune. (…). Este una dintre cele mai complexe misiuni pe care le-am efectuat si a avut un grad ridicat de confidentialitate", a afirmat Andrew Bieniawski, responsabilul NNSA pentru reducerea amenintarilor globale, citat de NewsIn.
Costurile de 11,5 mil. dolari, acoperite in totalitate de americani
"Costurile totale pentru ambele operatiuni au fost de 11,5 milioane de dolari si au fost suportate integral de SUA", a declarat Bieniawski. In aceasta suma au fost incluse costurile pentru modificari tehnice facute la Magurele si plata unor salarii pentru echipa care s-a ocupat de acest proiect in Romania. Munca specialistilor romani implicati in proiect a fost apreciata, fiind catalogati de catre reprezentantul american ca fiind "cei mai buni din intreaga lume".
Uraniul era destinat cercetarii
Uraniul uzat a fost retras de la doua reactoare din Pitesti si Magurele, prin doua transporturi aeriene aproape simultane, dupa depozitarea in containere de transport rusesti TUK-19. Astfel, 30 de kilograme de uraniu puternic imbogatit din reactorul de la Pitesti au fost depozitate la Dimitrovgrad duminica, iar 23,7 kilograme de uraniu din depozitul de la Magurele au avut ca destinatie depozitul de langa Celiabinsk, la Maiak luni.
Securitatea transportului a fost asigurata de o unitate de elita a Brigadei Speciale de Interventii, condusa de generalul Olimpiador Antonescu, din cadrul Jandarmeriei.
Stocul exportat in Rusia fusese adus in Romania pentru cercetari de reducere a procentului de uraniu din combustibil, insa nu a fost folosit niciodata. Cantitatea de HEU de pe teritoriul Romaniei putea fi folosita pentru fabricarea a doua bombe nucleare.
Birocratia romaneasca a intarziat procesul
Pentru a realiza aceasta operatiune, initiata cu cinci ani in urma, au colaborat 10 agentii guvernamentale din trei tari (SUA, Romania, Rusia), dar si organizatii internationale precum Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) si Euratom.
Un pas decisiv in definitivarea acestui proiect l-a reprezentat semnarea unui acord cu Rusia la 17 februarie 2009, care a intrat in vigoare saptamana trecuta, in 25 iunie. Presedintele Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatii Nucleare, Vajda Borbala, si-a manifestat ingrijorarea pentru semnarea acordului cu partea rusa. "Recunosc ca am avut anumite probleme cu acest acord si ne-am temut ca nu va fi ratificat la timp, dar am primit sprijinul Ambasadei Rusiei la Bucuresti si al Guvernului roman pentru urgentarea procedurilor", a mentionat Borbala.
Probleme au existat si de partea Romaniei, procedura de avizare a acordului a fost lenta, notificarea pe cale diplomatica a finalizarii procedurilor interne a durat doua-trei saptamani.
Americanii, preocupati de siguranta nucleara
Retragerea uraniului este o masura luata ca urmare a exprimarii angajamentului administratiei americane de a evacua continutul nuclear in urmatorii patru ani. Romania este prima tara ce finalizeaza acest proces in timpul administratiei Obama.
Presedintele a solicitat realizarea transportului pe cale aeriana, deoarece este cea mai rapida si mai sigura cale de evacuare. Operatiunea va fi implementata si in cazul altor 12-15 tari, insa numele acestora nu au fost mentionate din motive de securitate. Printre tarile care au finalizat deja acest proces se numara: Brazilia, Bulgaria, Columbia, Danemarca, Grecia, Letonia, Filipine, Portugalia, Slovenia, Coreea de Sud, Spania, Suedia si Thailanda.