Microsera, grădina automatizată pe care o poți închiria

Microsera este o grădină verticală automatizată pe care clienții din România o pot închiria. Pentru un abonament lunar de 350 de euro, restaurantele și hotelurile primesc 360 de microplante, cu multiple beneficii pentru sănătate.

Microsera, grădina automatizată pe care o poți închiria

„Microsera” este singura grădină verticală automatizată din România, spun producătorii săi, iar scopul său este de a cultiva și păstra în condiții optime plantele în restaurante, hoteluri și supermarketuri.

Asemănătoare unei vitrine clasice ca și dimensiuni, sera are o lățime de 65 de centimetri și o înălțime între 1,5 metri și 2,1 metri. Datorită conceptului de gradină verticală, Microsera susține creșterea simultană a 175 de ghivece de microplante, care sunt plante tinere, cu un conținut ridicat de substanțe benefice, în numai două săptămâni. Însă, pentru că fiecare nivel are autonomie proprie, sera poate fi configurată să producă continuu microplante.

Clientul, care va închiria Microsera cu 350 de euro pe lună, va primi două livrări de câte 180 de ghivece cu semințe germinate la fiecare 30 de zile. Prețul poate varia în funcție de mai mulți factori, printre care numărul de microsere închiriate sau perioada contractuală.

Produsul se adresează hotelurilor și restaurantelor, iar acestea își pot alege dintr-o listă de 27 de specii de microplante, printre care amarant roșu, broccoli, limba mielului, busuioc, coriandru, fasole, floarea soarelui, iarbă de grâu, linte, măcriș, mazăre, muștar, năut, ridiche.

Microsera, grădina automatizată pe care o poți închiria

Semințele ajung la înălțimea de 10 – 15 centimetri după două săptămâni, când este momentul ideal pentru consum, potrivit nutriționiștilor. După primul stadiu de dezvoltare (tulpina și primele două frunze), care are loc în două săptămâni, plantele devin unele mature și își pierd din nutrienți.

Pentru a asigura creșterea plantelor în condiții optime, Microsera folosește un sistem de udare prin imersare similar cu cel din serele de producție, iar un sistem de ventilatoare asigură recircularea aerului. Dezvoltarea și fotosinteza au loc cu ajutorul luminilor de tip LED, Grow.

Pentru a funcționa 100% în modul automat, sera are nevoie de acces la o sursă de alimentare cu apă potabilă, o sursă de energie electrică, scurgere și Wi-Fi.

„Datele oferite de senzori despre condițiile din microseră (temperatură, umiditate, presiune și nivel CO2) sunt disponibile și în aplicația web, accesibilă de pe telefon, laptop sau tabletă. Tot din aplicația web poți controla ciclul de udare, aprinde LED-urile GROW sau porni/opri ventilarea”, explică producătorii.

După ce plantele au fost tăiate și consumate, ghivecele din plastic în care au fost microplantele trebuie returnate către producător.

Pe viitor, compania Microsera Technologies, înființată în vara lui 2018, plănuiește să le ofere clienților sere cu lățimea de 80, 100 și 120 de centimetri lățime.

Microsera, grădina automatizată pe care o poți închiria

Microplantele – superalimente

Microplantele, care mai sunt cunoscute sub numele de „vlăstari” sau „microgreens”, în engleză, sunt o nouă categorie de legume sub forma unor plante tinere, comestibile, deja intrate în categoria de „superalimente”, datorită conținutului ridicat de substanțe benefice (minerale, vitamine etc). Pe lângă concentrația mai mare de nutrienți a plantelor aflate în primul stadiu de dezvoltare (tulpina și primele două frunze), gustul și aroma sunt mult mai intense decât la plantele mature, ceea ce le face ideale pentru gastronomie.

[box type=”info” align=”aligncenter” class=”2″ ]Vlăstarii de broccoli au de peste 30 de ori mai mulți nutrienți decât partea comestibilă a plantei mature (per unitatea de greutate). Ca să obții aceleași substanțe benefice din broccoli, poți mânca 35 g de vlăstari sau 1 kg de broccoli matur.[/box]

Microsera, grădina automatizată pe care o poți închiria

Pentru a-și păstra substanțele nutritive, microplantele trebuie tăiate, la modul ideal, chiar înainte de a fi consumate. Însă acestea pot fi păstrate și la frigider șapte zile, la o temperatură între 4 și 7 grade Celsius (mai puțin busuiocul, care are nevoie de 12 – 15 grade). Plantele pot fi congelate doar sub formă de sosuri, pesto sau sucuri naturale.

Pentru a-și păstra proprietățile benefice, microplantele nu trebuie preparate termic. Pot fi adăugate la produse care au suferit preparare termică, dar numai după ce temperatura a ajuns sub 40 grade Celsius.

[box type=”info” align=”aligncenter” class=”2″ ]Beneficiile pentru sănătate ale microplantelor
Proteine vegetale: mazăre, linte și năut.
Fibre: broccoli, fasole mung, năut.
Efect antioxidant, detox: iarbă de grâu, sfeclă roșie, varză roșie, gulie roz.
Calciu: broccoli, sfeclă roșie, varză roșie, busuioc verde.
Vitamina C: broccoli, linte, mazăre, măcriș verde, gulie roz, năut, creson.
Vitamina D: floarea soarelui.
Vitamina B: floarea soarelui, linte, gulie roz.
Vitamina K: muștar verde și gulie roz.
Vitamina U: ridiche roșie și ridiche chinezească.
Minerale: năut (Fe, Zn, Mg), creson (Fe), floarea soarelui (Cu, Mg, Zn), fasole mung (Cu, Zn), busuioc verde (Fe).
Antociani: ridiche roșie și amarant roșu.[/box]

spot_img

Ultimele știri