Gandul: Inventie romaneasca: braconaj legal, cu autorizatie de cercetator stiintific

Braconierii au ajuns sa pescuiasca legal chiar si in perioada de prohibitie. „Carligul” se numeste autorizatie pentru desfasurarea activitatii de pescuit in scop stiintific, iar pescarii sunt alesi de Institutul de Cercetare, Dezvoltare pentru Ecologie Acvatica, Pescuit si Acvacultura Galati.

„Doritorul depune la inceputul anului cererea. Trebuie sa dovedeasca faptul ca are calitatea de pescar, ca are scoala. Trebuie sa nu aiba abateri la legea pescuitului si da o declaratie pe proprie raspundere. Cei care sunt la pescuit stiintific, nu pot actiona si in zona comerciala. Daca incalca regulamentul, raspunde”, a explicat situatia, in teorie, Valentin Iorga, responsabilul cu pescuitul in scop stiintific de la institutul galatean.

Posesorilor acestor autorizatii le este permis sa pescuiasca „in orice perioada a anului, inclusiv in perioadele de prohibitie, in orice zona, pentru orice specie acvatica, la orice varsta si dimensiune, cu utilizarea oricaror metode, unelte, dispozitive si plase de pescuit, atat in timpul zilei, cat si pe timpul noptii”. Nu exista nici un fel de precizare fata de folosirea metodelor ilegale de pescuit cum ar fi plasele monofilament sau folosirea curentului electric.

Ieri braconier, azi cercetator

Nu de putine ori aceste autorizatii ajung chiar la braconieri. Politistii de frontiera din Tulcea l-au depistat in 25 aprilie, in zona localitatii I.C. Bratianu, pe Didi B. care avea in portbagajul masinii 90 de kilograme de crap, somn si scrumbie, si 20 de kilograme de pastruga. Cand i s-au cerut documente pentru pestele prins in perioada de prohibitie, individul nu a putut prezenta nici un document. Singura explicatie – este printre cei desemnati sa faca pescuit stiintific pentru Institutul de Cercetare de la Galati.

In celalalt capat al Dunarii, in zona dintre Portile de Fier si Bazias, sase pescari au fost autorizati anul acesta sa defasoare activitatile stiintifice. Intamplator sau nu, toti sunt din Belobresca, cunoscuta ca o zona favorita de actiune a contrabandistilor. Doi dintre ei – Dusan M. si Slagean S. – au fost prinsi in 2 august 2005 in timp ce braconau pe Dunare, intocmindu-li-se de catre politistii de frontiera dosare penale. Dosarul lor nu a ajuns niciodata in instanta deoarece procurorii au considerat ca nu se impune trimiterea lor in judecata. Acum cei doi pescuiesc in scop stiintific, iar informatiile pe care le transmit vor fi folosite inclusiv pentru a se stabili cotele de pescuit pentru anul viitor.

„Nu avem ce sa le facem. Din punctul nostru de vedere sunt legali”, a declarat comisarul Manuel Garlea, seful Politiei de Frontiera Caras Severin.

Oricum, braconierii nu au de ce sa-si faca prea multe griji. Anul trecut, in Caras Severin, politistii de frontiera au intocmit 5 dosare penale pentru braconaj, iar anul acesta au inregistrat 21 de infractiuni.

Aproape toti, inclusiv cei care au braconat cu curent electric, au fost scosi de sub urmarire penala de Parchet, invocandu-se celebrul art. 181, adica fapta nu prezinta pericol social.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri