Cotidianul: Un sistem biologic artificial prefigureaza viata extraterestra

Un cod genetic inedit si ciudat, foarte asemanator celui intalnit la toate formele de viata terestra, pluteste intr-o eprubeta imbibata in apa uleioasa, intr-un laborator din Florida, fiind considerat primul sistem chimic artificial capabil de evolutia darwinista si un instrument de identificare a formelor de viata de dincolo de Terra.

Biochimistul Steven A. Benner, de la Fundatia pentru Evolutie Moleculara Aplicata din Gainesville, Florida, descrie pentru LiveScience un sistem artificial realizat de el, compus din patru molecule ce reprezinta pietrele de temelie ale ADN-ului uman si opt variante modificate sintetic ale acestora.

Principala diferenta dintre moleculele sintetice si cele care stau la baza ADN-ului nostru consta in faptul ca primele nu se pot multiplica inca, desi Benner asigura ca acest lucru va fi posibil in cativa ani. Sistemul, care nu are inca destula informatie pentru a da nastere unor organisme, le poate da oamenilor de stiinta idei in cautarea unor noi forme de viata aflate in afara sau ascunse chiar pe teritoriul planetei noastre.

De 20 de ani, laboratoarele conduse de Benner incearca sa creeze forme de viata artificiala cu trasaturi genetice similare celor intalnite pe Pamant.
Publicitate

Impreuna cu colegii sai, cercetatorul american s-a axat pe extinderea “alfabetului ADN” pentru a dezvolta un “sistem genetic informational extins artificial”.

Cele patru molecule care fundamenteaza ADN-ul se numesc nucleotide si sunt prescurtate cu literele A, C, T si G. Acestea se leaga intre ele pentru a forma structura de dublu helix a ADN-ului. Nucleotidele create de Benner, botezate Z, P, V, J, Iso-C, Iso-G, X si K, sunt regrupari ale elementelor constituente din moleculele ADN-ului.

Evolutia acestui sistem are loc atunci cand codul genetic din 12 litere face erori de multiplicare, iar secventele obtinute au proprietati care le fac mai predispuse la actul copierii. Aceste secvente vor supravietui in efective mai mari decat cele originale.

Cu derogare de la NASA
Moleculele sintetice sunt “hranite” si cresc cu ajutorul unui proces numit “reactia de polimerizare in lant” (PCR), care le permite sa se multiplice. De indata ce inmultirea moleculelor din sistemul lui Benner va ajunge sa se catalizeze singura, fara PCR, atunci procesul se va mentine cu forte proprii. “Atunci vorbim de viata artificiala”, spune Benner.

Cercetarea omului de stiinta din Florida rezulta dintr-un proiect de cercetare finantat de NASA, avand scopul de a intelege ce forme de viata ar putea exista dincolo de Terra, in apa, in nitrogen lichid sau in medii cu aciditate extrem de ridicata sau extrem de scazuta.

“Unul dintre modurile in care oamenii de stiinta incearca sa inteleaga viata ca un concept universal este sa incerce sa o creeze in laborator. Incercam sa alaturam chimicale care fac asta”, explica Benner. Orice forma de viata nascuta din aceste molecule va fi “atat de extraterestra in ceea ce priveste biochimia ei incat nu va putea sa ne manance”, conchide el.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri