Cercetatorii cauta cauzele topirii ghetarilor din Antarctica

Oamenii de stiinta au facut o expeditie in Antarctica pentru a observa daca ghetarii de pe marginea intinsului continent se topesc mai repede si daca Oceanul de Sud absoarbe mai putin dioxid de carbon, informeaza Reuters. Oceanul de Sud absoarbe o mare cantitate de CO2 emisa de centralele energetice, de fabrici si prin transport, reprezentand un adevarat obstacol in calea incalzirii globale.

"Cateva concluzii recente sugereaza ca Oceanul de Sud devine din ce in ce mai ineficient in procesul de absorbtie a dioxidului de carbon. Daca avem dreptate si intr-adevar Oceanul nu mai absoarbe aceeasi cantitate de CO2, atunci schimbarile climatice vor fi accelerate, din pacate. Concluziile noastre referitoare la cantitatea de dioxid de carbon acumulat de Ocean vor genera realizarea unui studiu serios al ipotezei noastre", a declarat Steve Rintoul, un reprezentant al centrului de cercetare australian, sustinut de guvern, CSIRO.

Rintoul conduce o echipa de cercetatori din Australia, Marea Britanie, Franta si SUA care isi va petrece aproape o luna de zile facand masuratori in Oceanul de Sud, pentru a observa cum se comporta acesta si cum ar putea afecta aceste schimbari clima.

Nava cu care vor calatori oamenii de stiinta va dispune de un dispozitiv CTD (conductivitate, temperatura si adancime), care va lua mostre atat de la suprafata Oceanului, cat si de la 4,5 km sub apa. Unul dintre cele mai importante teste va consta in verificarea salinitatii apei de la fundul Oceanului. Rintoul sustine ca masuratorile facute in calatoriile anterioare au aratat ca apa de pe fundul Oceanului de Sud devine din ce in ce mai dulce.

"Daca se dovedeste ca apa de la adancime se desalinizeaza din cauza faptului ca gheata din Antarctica se topeste mai rapid, atunci acest lucru va afecta cresterea nivelului apei si va influenta comportamentul viitor al ghetarilor din Antarctica", a declarat Rintoul.

In mod normal, apa de pe suprafata de langa Antarctica este atat de rece si sarata, incat devine suficient de densa pentru a se duce la fund. Acelasi lucru se intampla si in Oceanul Atlantic, in apropiere de Groenlanda. Fenomenul din ambele locuri ajuta la orientarea curentilor oceanici, proces prin care apa calda este adusa in Atlanticul de Nord, facand Europa mai calda, si prin care apa de la suprafata oceanului este condusa din Pacificul de la tropice in Oceanul Indian, de-a lungul Arhipelagului Indonezian. Daca acesti curenti ar fi incetiniti sau stopati, s-ar produce un haos la nivel global din punctul de vedere al climei.

"Daca observam cum se schimba apa densa formata in sudul Antarcticii, acest lucru ne-ar putea furniza indicii referitoare la faptul ca sistemul curentilor oceanici, care mentine clima noastra in stadiul actual, s-ar putea schimba", a mai spus Rintoul.

Oceanul de Sud este un element cheie in sistemul global de curenti oceanici, care schimba temperaturile pe Planeta. In celelalte calatorii pe care le-a mai intreprins Rintoul, acesta a identificat schimbari ale Oceanului, care ar putea cauza topirea gheatarilor din Antarctica. Ultima calatorie are ca sop testarea acestei teorii.

Foto: Reuters

spot_img

Ultimele știri