Adevarul: Ucraina, pusa la zid

Guvernul ucrainean trebuie sa opreasca lucrarile la Canalul Bistroe. Aceasta decizie a fost votata in unanimitate de trimisii statelor semnatare ale Conventiei Espoo.

Decizia Comitetului de Implementare a Conventiei Espoo, potrivit careia Ucraina a incalcat acest acord international, a fost supusa, ieri, votului celor peste 40 de state semnatare ale Conventiei Espoo, prezente la Bucuresti.

„S-a decis, in unanimitate ca, pana la urmatoarea reuniune a Conventiei, din octombrie 2008, Ucraina trebuie sa abroge decizia de continuare a lucrarilor la canal, sa inceapa negocierile cu statele vecine si sa ia toate masurile pentru a se supune prevederilor Conventiei Espoo", a declarat, ieri, ministrul mediului, Attila Korodi.

A refuzat dialogul cu Romania

Potrivit raportului comitetului, Ucraina, prin realizarea Canalului Bistroe, a incalcat Conventia Espoo pentru ca a refuzat sa aiba consultari cu Romania pe aceasta tema, in conditiile in care proiectul propus de ucraineni are un impact transfrontalier semnificativ asupra mediului.

De asemenea, criticile formulate la adresa Ucrainei arata ca autoritatile de la Kiev nu au furnizat statului roman informatii complete cu privire la proiect, nu au oferit Romaniei posibilitatea de a formula comentarii in acest sens si au incalcat dreptul populatiei posibil afectate de a transmite observatii.

Ucraina a precizat, chiar inaintea votului statelor Conventiei, ca va opri lucrarile la canalul de mare adancime si si-a declarat disponibilitatea de a incepe consultarile cu Romania. Potrivit delegatiei ucrainene, statul vecin este pregatit sa semneze acorduri bilaterale cu Romania.

Acord multinational de mediu

Bulgaria, Croatia, Grecia, Muntenegru, Romania si Macedonia au semnat, marti, un acord multilateral pentru o mai buna implementare a Conventiei Espoo in regiune. „In baza acestui acord, se vor stabili procedurile clare privind schimbul de informatii intre state si participarea publicului la luarea deciziilor de mediu", a declarat Korodi.

Totodata, acordul semnat marti ii confera Romaniei „rolul de lider in cooperarea privind protectia mediului in regiunea Marii Negre, un prim pas in acest sens fiind pregatirea tehnica pentru marile proiecte energetice din zona".

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri