Adevarul: OMV cere statului trei sferturi din banii dati pentru Petrom

Compania petroliera Petrom a reevaluat cheltuielile de mediu ce urmeaza a fi recuperate de la stat la suma de 1,707 miliarde de lei (511 milioane de euro). Aceasta este in urcare cu 37% fata de suma prevazuta la inceputul anului trecut si reprezinta peste trei sferturi din pretul incasat de stat la privatizarea companiei.

Astfel, statul va plati cu 463,5 milioane de lei (aproximativ 140 milioane de euro) mai mult decat suma rezultata la inceputul anului trecut.

"Conform contractului de privatizare, societatea are obligatia de a inchide sondele care sunt abandonate si care urmeaza sa fie scoase din functiune. Aceste cheltuieli vor fi recuperate de la statul roman, intrucat se refera la activitati de explorare si productie efectuate inaintea privatizarii (decembrie 2004 – n.r.)", se arata in ultimul raport al Petrom, privind situatia financiara pe anul 2007.

La finele anului 2007, cheltuielile au fost majorate ca urmare a reevaluarilor realizate de expertii companiei. "Modificarea provizioanelor pentru anul 2007 se refera la reevalua­rea cheltuielilor recupera­bile de la stat in suma de 213,4 milioane de lei.

Societatea a inregistrat, de asemenea, creante de la stat si respectiv datorii legate de protectia mediului inconjurator in suma de 250,13 milioane de lei pentru batalurile din rafinare, intrucat acestea existau inaintea privatizarii", se mentioneaza in datele Petrom. Reprezentantii companiei nu au facut niciun comentariu.

Sase notificari primite de AVAS

Potrivit Legii 555/2004, privind privatizarea SNP Petrom, in perioada 2005-2019, in bugetul de stat trebuie prevazute anual fonduri de 50 milioane de euro pentru eventualele despagubiri. In cazul in care acestea nu sunt cheltuite, se reporteaza pentru anul viitor.

Potrivit directorului postprivatizare din cadrul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Constantin Botez, Petrom a trimis pana acum catre institutie sase notificari pentru a primi despagubiri, incepand cu 2006. "Noi am fost notificati in calitate de vanzator, dar contul este gestionat de Ministerul Mediului si cel al Finantelor", ne-a declarat oficialul AVAS.

Grupul austriac OMV a achizitionat participatia majoritara la Petrom de la stat in anul 2004, printr-o tranzactie de 1,5 miliarde de euro, insa statul a incasat pentru actiunile vandute direct suma de 668 milioane de euro, restul fiind investitii asumate printr-o majorare de capital.

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Ultimele știri