16/01/08 MMDD – Guvernul a aprobat NAP

COMUNICAT DE PRESA

La propunerea Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, Guvernul a aprobat in sedinta de astazi, 16 ianuarie 2008, Hotararea Guvernului pentru aprobarea Planului National de Alocare al Romaniei pentru perioadele 2007 si 2008 – 2012.

Planul National de Alocare (NAP) este documentul prin care se stabileste numarul total de certificate de emisii de gaze cu efect de sera la nivel national, la nivel de sectoare si la nivelul fiecarei instalatii care intra sub incidenta prevederilor HG nr. 780/2006, atat pentru anul 2007, cat si pentru intreaga perioada 2008-2012.
Potrivit Planului National de Alocare aprobat azi in sedinta de guvern, plafonul pentru anul 2007, alocat Romaniei, este de 74,8 milioane de certificate de emisii, iar media anuala, pentru perioada 2008 – 2012, este de 75,9 milioane de certificate de emisii.

Planul National de Alocare a fost inaintat de tara noastra spre aprobarea Comisiei Europene la data de 13 decembrie 2006.

Planul a fost revizuit potrivit Deciziilor Comisiei Europene, care a aprobat documentul la sfarsitul lunii octombrie 2007, cu o reducere a plafonului national pentru anul 2007 cu 10,8% si a celui pentru perioada 2008-2012, cu un procent de 20,7%. Aceste reduceri sunt aplicate nediferentiat, prin NAP, atat pentru plafonul national, cat si pentru rezerva de nou intrati si pentru toate instalatiile care intra sub incidenta Schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera.

Schema de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera reprezinta nu numai o cerinta obligatorie de mediu, dar si un instrument de stimulare a competitivitatii instalatiilor care intra sub incidenta acesteia.

Schema de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera se aplica doar emisiilor de CO2 si instalatiilor care isi desfasoara activitati in domeniul energetic, inclusiv rafinarii, activitati de prelucrare a metalelor feroase, activitati din industria mineralelor (ciment, var, sticla, ceramica), precum si altor activitati – celuloza si hartie. Lor li se adauga si instalatiile din alte industrii, al caror consum la nivelul centralelor lor este mai mare de 20 MW.

Serviciul Relatii Publice al Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile

spot_img

Ultimele știri