O trecere brusca pe energii regenerabile ar putea crea 2,7 milioane de joburi in intreaga lume, pana in 2030, spre deosebire de energia pe carbune, arata un raport efectuat de Greenpeace si Consiliul European pentru Energii Regenerabile (EREC), informeaza Reuters.
Cele doua institutii fac apel la guvernele lumii sa stabileasca un nou si puternic acord de combatere a schimbarilor climatice la conferinta ONU din decembrie de la Copenhaga.
“O trecere de la carbune la energie regenerabila nu numai ca inseamna evitarea emiterii in atmosfera a 10 miliarde de tone de dioxid de carbon, dar va crea si 2,7 milioane de joburi, pana in 2030”, se arata in raportul apartinand Greenpeace si EREC.
Pana acum, teama guvernelor a fost de cele mai multe ori chiar aceea ca trecerea la energia verde este o amenintare pentru locurile de munca, a aratat Sven Teske, autorul principal al studiului. Acesta a spus ca industria turbinelor eoliene a fost deja al doilea cel mai mare consumator de otel in Germania, dupa automobile.
“Industria energiei regenerabile poate da nastere multor locuri de munca”, a spus Teske mentionand potentialul energiilor solara, eoliana, pe baza de biomasa si alte tipuri de energie curate folosita pentru generarea electricitatii.
“Cercetarile noastre dovedesc faptul ca energia regenerabila este un element cheie atat in combaterea crizei climatice, cat si a celei economice”, a declarat Christine Lins, secretar general al EREC.
Potrivit estimarilor EREC, numarul joburilor in producerea energiei din carbune va scadea la jumatate, pana in 2030, mai exact 8,6 milioane de locuri de munca. Cauza este declinul sectorului carbunelui din cauza extinderii mecanizarii.
Raportul arata ca pentru prima data, in 2008, atat Statele Unite, cat si Uniunea Europeana, au adaugat mai multa capacitate energetica din surse regenerabile decat din forme conventionale printre care carbune si energie nucleara.
Foto: ibabuzz.com