70 de tineri romani construiesc o casa solara pentru Spania  

70 de tineri romani lucreaza la constructia unei case independente energetic, al carei prototip va fi prezentat la concursul international “Solar Decathlon Europe 2012” de la Madrid.

Potrivit regulamentului concursului, toate proiectele trebuie sa fie alimentate exclusiv solar, fara alte energii regenerabile.

Casa va fi asamblata in zona Bucurestiului, apoi va fi demontata si transportata in Spania, in containere. Pe durata expozitiei va fi reasamblata la Madrid, apoi va fi readusa in Romania.

Casa romaneasca va fi denumita Prispa si va fi construita aproape integral din lemn, cu adaugarea catorva materiale provenite tot din elemente naturale, de tip OSB.

Intreagul acoperis va fi acoperit cu panouri solare, a caror suprafata totala poate ajunge la 80 de metri patrati. Panourile vor produce curent electric si apa calda. Pe timpul verii, energia electrica excedentara va fi livrata in reteaua electrica nationala, iar pe timp de iarna, locuinta isi va completa necesarul de electricitate cu energie din reteaua publica. Pe ansamblul unui an, energia livrata in retea va depasi energia consumata.

Panourile solare vor fi orientate spre sud. Desi in mod normal, pe timp de vara, ele ar trebui inclinate la 45 de grade, noua locuinta va avea panouri paralele cu acoperisul, orientate la 20 de grade, aceasta orientare facandu-le eficiente atat vara cat si iarna.

Catalin Caraza, student la Facultatea de Constructii Civile, ne-a explicat ca elementul original al constructiei, specific romanesc, va fi prispa, amplasata in partea din fata, spre sud. Pe langa rolul estetic, aceasta va avea si rolul de a atenua lumina prea puternica, pe timpul verii.

Pentru a contribui la bilantul energetic pozitiv al intregii constructii, apa necesara locuintei, provenita in principal din reteaua publica, se va completa cu apa de ploaie colectata in doua rezervoare.

Locuinta poate fi construita prin programul "Prima casa"

Costul de constructie al locuintei este de circa 70.000 de euro, astfel incat sa fie accesibila romanilor si prin intermediul programului “Prima casa”. Amprenta cladirii este de 100 de metri patrati. Proiectul permite adaugarea ulterioara a inca o camera, astfel incat locuinta, conceputa initial pentru doua persoane, sa fie confortabila si pentru o familie mai mare. In pespectiva, mai multe asemenea locuinte se pot amplasa alaturi, formand un intreg cartier solar.

Coordonatorul proiectului romanesc este arhitectul Pierre Bortnowski, iar studentii participanti provin de la Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti (UTCB), Universitatea Politehnica si Universitatea de Arhitectura si Urbanism.

Mihai Diac
 

spot_img

Ultimele știri